היות וכל אדם הוא עולם ומלואו, כך גם דרך החיים בכישורית היא ייחודית לכל חבר וחברה.
מרבית חברי הכפר מתגוררים בדירות בישוב; עובדים בענפי התעסוקה המגוונים שבו; מלווים על ידי הצוות הסוציאלי של הכפר; מקבלים שרותי בריאות במרפאה המקומית ומשתתפים בפעילויות הפנאי והספורט המגוונות שמתקיימות בו. אבל ישנם חברים שבוחרים, לתקופה או לצמיתות, להתגורר בישובי הסביבה. חברים אלו מהווים חלק אינטגראלי מחיי הקהילה: הם עובדים בענפי כישורית במהלך היום ומשתמשים בכל השירותים הקיימים בה. ישנם גם חברים שבוחרים להתגורר בכישורית ולנסוע לעבודה מדי בוקר במפעלים ומקומות תעסוקה שונים באזור. חברים אלו שבים לכישורית בסיום יום העבודה ולוקחים חלק פעיל בחיי החברה והתרבות. לכל חבר וחברה יש רצונות, צרכים ויכולות שונות – ולכן לכל אחד ואחת מהם מתאים משהו אחר.
"כל אחד על פי יכולתו ולכל אחד על פי צרכיו"
הסיסמה הזו, שהיוותה בעבר את בסיס החיים הקיבוציים, איבדה עבור רוב הקיבוצים הרבה מכוחה. בכישורית היא מתקיימת עדיין במלוא משמעותה. העיקרון הזה הוא לב תפיסת החיים ודרך העבודה היום-יומית שלנו. הוא מבטא את המחויבות לצרכיו המשתנים והמגוונים של כל אחד ואחת מחברי הישוב; ובמקביל – את ערך חיי הקהילה, השיתוף, והערבות ההדדית המתקיימים אצלנו הלכה למעשה.
ההכרה בערך האדם וזכויותיו למימוש עצמי באשר הוא, בין אם יש לו צרכים מיוחדים ובין אם אינו מוגדר ככזה, היא הבסיס שלנו. חברי כישורית אינם "חוסים" או "מטופלים", אלא חברים בקהילה פתוחה ותומכת. כמו כל אדם ואדם, חברי כישורית בוחרים כיצד לנהל מגוון אספקטים של חייהם, תוך קבלת מענה לצרכים הפיזיים והמנטאליים הייחודיים להם. חברי כישורית הם חלק מישוב שיזורי בו מתגוררות משפחות "רגילות" לצד אנשים עם צרכים מיוחדים, ומהישוב הזה הם נוסעים לאן שהם חפצים, ופוגשים חברים ובני משפחה כשהם בוחרים לעשות זאת. הקהילה מהווה תשתית בטוחה ממנה הם יוצאים ונפגשים עם מגוון אנשים, במגוון מקומות.
זכותם של החברים לבצע בחירות אישיות וחופשיות בכל תחומי החיים שלהם- היא נר לרגלינו. בחירות כאלו מקבלות תוקף אמיתי ומשמעותי כי הן מתבצעות עם ליווי ותמיכה רציפה של צוות רחב וקשוב, ותוך שיתוף מלא של בני המשפחה. צרוף התנאים הללו הוא קרקע פורייה שמאפשרת לחברים להוציא אל הפועל ולממש את הבחירות שלהם עצמם. אנחנו שואפים לעצמאות המתקיימת בתוך הקשר: הקשר של היכרות מעמיקה, מחויבות בין-אישית ומקצועית, וחברות.
עולם העבודה
אנחנו רואים בתעסוקה יצרנית ומספקת נדבך משמעותי בדרך לעצמאות מרבית של כל אדם ואדם. ערך העבודה טבוע חזק מאד בהוויה של כישורית, וכתוצאה, 95% מהחברים בכישורית בוחרים להשתלב במעגל העבודה- למרות שכלכלתם איננה תלויה בעבודתם.
להשקפתנו, באמצעות הכשרה, הדרכה וליווי הולמים, ניתן לפרוץ את המעגל הסגור בתחום התעסוקה שיוצרת החברה, ולשלב אנשים עם צרכים מיוחדים בעולם העבודה. לשם כך יש ליישם תוכנית של השמה והכשרה מקצועית אישית ארוכת טווח, רחבה ומגוונת, בעלת רצף תעסוקתי משמעותי.
כישורית, הבנויה ומנוהלת כקיבוץ, הקימה לאורך השנים מגוון ענפי תעסוקה בתחום החקלאות, המלאכה, התעשייה והשירות, המספקים לחברי היישוב מקומות עבודה יצרניים ומשמעותיים. מתוך הבנה שלאנשים שונים תחומי עניין שונים, יכולות ונטיות לב שונות, מטרתנו בכישורית היא לאפשר לחברים לבחור ממגוון רחב של תחומים כך שיוכלו להשתלב בעבודה המתאימה להם ביותר. מרבית החברים עובדים בענפי המשק והשירות שבקיבוץ, וכ-10% מהחברים, אשר בחרו בכך, יוצאים לעבודה מחוץ לכישורית – בחברות תעשייתיות שונות, גני ילדים, בתי אבות, מוסדות לימודיים ועוד.
מבחינה תפקודית ורגשית יש לעבודה ערך עצום. היא מעצבת מסגרת ולוח זמנים ליום-יום, מפעילה את הראש והגוף, מגרה את החושים ומהווה אמצעי לאימון ושיפור תפקודי. ההשתלבות בעבודה מאפשרת לחברים לתת ביטוי ליכולות ולנטיות הלב שלהם, לטפח אחריות, מסירות ומשמעת עצמית. העבודה מהווה מקור למימוש עצמי ומציאת משמעות, ואף מקום ליצירת קשרים עם חברים אחרים ועם הצוות.
שיבוץ החבר לעבודה תלוי ברצונו של החבר, בהתאמתו ובהשתלבותו מבחינה חברתית בענף. בעזרת הצוות נערכת התאמה אישית, הדרכה והקשבה רצופה באשר להתנהלותו של החבר בענף, מימוש יכולותיו ובחינת אפשרויות המעבר ממקום עבודה אחד לאחר. אנו שואפים לכך שהחבר יקום בבוקר בשמחה, לעבודה שמושכת אותו ומעניינת אותו, שירגיש שעבודתו מועילה, שהענף בו הוא עובד רווחי ויצרני, שהוא תורם, מתקדם ומוערך בעבודתו.
את העבודה בענפי המשק שבכישורית מרכזים מדריכים תעסוקתיים, המספקים לחברים את ההדרכה והליווי הנדרשים ללימוד והשתלבות בענף. רוב החברים עובדים בענפי החקלאות: גן הירק האורגני, כרם ויקב, לול תרנגולות חופש, אורווה, ודיר עיזים.
מחקרים מראים שעבודה בחקלאות מיטיבה עם אנשים שיש להם צרכים מיוחדים בכך שהיא מאפשרת מגע עם הטבע, שהות באוויר הפתוח וקשר עם צמחים ובעלי חיים. לטיפול בבעלי חיים יש השפעה טובה, בין היתר בשל תחושת האהבה ללא תנאי, הביטחון והאחריות שבסיפוק צרכיה של החיה והפקת אושר מעצם הנתינה לאחר. הטיפול בבעלי חיים מפתח את הסקרנות הטבעית, מחדד את הערנות ויכולת ההקשבה ומעניק לחברים תחושה של העצמה מעצם היותם אחראיים על גורלם ובריאותם של בעלי החיים בהם הם מטפלים.
חברים נוספים עובדים בתחומי המלאכה, התעשייה, התקשורת-כישוריTV, ובענפי השירות: מכבסה, מטבח, חדר האוכל, אחזקה, וכו.
פרטים נוספים על ענפי התעסוקה, ניתן למצוא בעמוד מקומות עבודה
חיי קהילה
אנשים עם צרכים מיוחדים חווים פעמים רבות במהלך חייהם בקהילה הרחבה ניכור חברתי, בדידות והרחקה. בכישורית, מצד שני, ההיכרות הקרובה והמתמשכת בין החברים, מחזירה למילה "קהילה" את משמעותה המקורית והעמוקה, כמערכת קשרים ענפה, תומכת ובעלת חשיבות עצומה עבור האינדיבידואל.
כישורית שמה דגש רב על העצמת תחושת השייכות וחיזוק הקשרים החברתיים בקהילה, מחזקת דרכי התנהלות חברתית של קבלה, עזרה הדדית, ושותפות משמעותית בין חברי הכפר.
מסגרת החיים בכישורית מעניקה לחברים הזדמנויות רבות למפגש ויצירת קשר עם חברים אחרים ועם אנשי צוות – בחדר האוכל המשותף, במסגרת העבודה בענפי המשק, בחדר הכושר ובבריכת השחייה, במועדון ובמסגרת חוגים והעשרות בשעות הפנאי. ההיכרות רבת-הפנים הזו בין חברי הכפר, בכל ההקשרים השונים הללו, מובילה לקשרים משמעותיים ביותר בין החברים, המהווים זה לזה שותפים אמיתיים לדרך.
מגורים
העצמאות האישית, שהיא אחת מערכי היסוד בכישורית, באה לידי ביטוי גם באפשרויות המגורים.
כישורית פיתחה רצף של אפשרויות מגורים המאפשרת לכל חבר לבחור בצורת המגורים המתאימה והנכונה לו. רצף האפשרויות הינו דינמי וכל חבר יכול לנוע עליו בהתאם למצבו ובחירתו, תוך התייעצות עם אנשי הצוות.
- חבר יכול לבחור להתגורר בדירה פרטית שצורתה משתנה בהתאם לגילו ולמצבו : דירת סטודיו ליחיד, דירת שותפים מאותו מין (חדר שינה פרטי לכל אחד וסלון משותף), עם בן/בת זוג ואף עם בעל/אישה, שהכירו בכישורית או מחוצה לה.
תשומת לב רבה ניתנת לאסתטיקה בכישורית, הן של המבנים והדירות, והן של הסביבה החיצונית. הדירות הן בבתים קטנים חד-קומתיים, עטופי צמחייה וירק, בדומה לדירות החברים בקיבוצים. בכל דירה יש ריהוט הולם, מקרר קטן, טלוויזיה, טלפון ומערכת התראה לעזרה במידת הצורך. לכל דירה יש מרפסת, המהווה פינת ישיבה אישית, וזאת בנוסף למדשאות הפזורות ברחבי כישורית.
- חברים הרוצים בכך, יכולים לגור בדירות לווין של כישורית – דירות הנמצאות מחוץ לכפר, בעיר הקרובה כרמיאל, כאשר כישורית ממשיכה להוות עבורם רשת תמיכה חברתית, טיפולית ותעסוקתית. גם כאן ישנן מספר אפשרויות לבחירה: מגורים בדירות הכשרה למגורים, בדירת מגורים עם ליווי, או מגורים עצמאיים לגמרי.
- במקביל, הוקמו בכישורית בתים עבור חברים הזקוקים לליווי קרוב יותר לתקופה מסוימת בחייהם, או לצמיתות. בבתים אלו ישנו איש צוות המהווה כתובת קרובה בכל שעות היממה. קיים גם בית סיעודי, "בית שיקמה", שנועד לתת פתרון במסגרת הקהילתית לחברים חולים ולחברים בעת זקנתם, והוא משמש מגורים עבור חברים אשר מצבם מחייב השגחה צמודה.
מידע נוסף על הבית הסיעודי ועל הבריאות בכישורית ניתן למצוא בעמוד בריאות וטיפול
הישוב המשולב כישור
הישוב כולל שלוש אוכלוסיות:
• כישורית – כפר לאנשים עם צרכים מיוחדים.
• כישור– קיבוץ מתחדש הכולל שלוש שכונות, בהן בתים שהוקמו ויושבו על ידי משפחות שבחרו לבנות בו את ביתן, בתים הנמצאים בתהליכי בנייה מתקדמים, ועוד בתים המתוכננים להבנות בזמן הקרוב.
• אל-פנארה – כפר לאנשים עם צרכים מיוחדים לאוכלוסייה הערבית, הנמצא בתהליכי תכנון וגיבוש מתקדמים.
הרעיון המרכזי שמניע את הקמת הישוב הוא עקרון הנורמליזציה. על פי עקרון זה, מתקיימים חיים משותפים, זה לצד זה, של אנשים עם צרכים מיוחדים ושל אנשים "רגילים".
הישוב המשולב נועד לאפשר הזדמנות לחיים מלאים ומשותפים לשלוש אוכלוסיות השונות זו מזו במהותן בתרבותן וביכולותיהן, ואשר מעוניינות ליצור מרקם חיים משותף ותומך.
האנשים שבחרו לחיות בקיבוץ המתחדש כישור ולבנות בו חיים משותפים עם חברי כישורית (ובעתיד גם אל-פנארה), הם בעלי עניין מיוחד בשיקום וטיפול באנשים עם צרכים מיוחדים – ובעלי קשר ישיר לחברים בו. אם משום שהם עובדים בכישורית, אם בשל היותם בני משפחה של חברים, או פשוט משום שהנושא נוגע בנימי נפשם.
קהילה זאת מגשימה הלכה למעשה את עיקרון ה"נורמליזציה" בלי להתעלם מצרכיהם המיוחדים של חברי כישורית ואל-פנארה, כפי שקורה במקרים רבים כאשר מוקמים הוסטלים בתחומי ישוב שאין לו עניין מיוחד בשלוב אנשים עם צרכים מיוחדים בקהילה.
שתי קבוצות האוכלוסייה: ה"רגילה" (קיבוץ כישור) וזו של אנשים עם צרכים מיוחדים (כישורית ואל-פנארה), מאוגדות כמסגרות כלכליות ומשפטיות נפרדות, המשתפות פעולה בפעילויות חברתיות, תרבותיות, תעסוקתיות ואנושיות.
בקיבוץ המתחדש כישור, כל חבר אחראי לפרנסתו, ובתי המגורים הם רכושם הפרטי של החברים. מודל זה מצמצם את השותפות שבחומר, אך מאפשר הרבה שותפות שברוח. יחד עם כישורית (ובעתיד גם עם אל-פנארה) מתקיימת בו מסגרת לחיים משותפים עם מגע ויחסי גומלין בחיי הקהילה, העבודה והפנאי, תוך הפרדת מסגרות המגורים. המגורים המופרדים נועדו לאפשר שמירה על פרטיות ועל תכנים תרבותיים, אתניים ודתיים נפרדים.
אל-פנארה
מתחילת דרכה של כישורית, פעמה בקרב מקימיה הכרה ברורה בצורך ובזכות של בני כל הדתות בארץ ליהנות מהחיים שמציעה כישורית לחבריה. בעבר נעשו ניסיונות חוזרים ונשנים לקלוט לכפר בוגרים עם צרכים מיוחדים מהאוכלוסייה דוברת הערבית בכלל, ומהכפרים השכנים בפרט.
לצערנו הרב, ניסיונות אלו כשלו מסיבות שונות, בעיקר בגלל העובדה הפשוטה שהשפה המדוברת בכישורית- הינה עברית. לרבים מהאנשים שיש להם צרכים מיוחדים יש קשיים לשוניים בדיבור, בשמיעה, בהבנה ובקריאה- מה כל שכן בשפה שאינה שפת אימם. במהלך השנים התגבשה ההבנה שעל מנת לספק לאדם בית לחיים, על המסגרת לספק מקום בו השפה העיקרית, התרבות, החגים, והווי החיים- קרובים לתרבות ולמסורת שבה גדל.
אבל לא וויתרנו על האמונה בחיים משותפים וקרובים של בני כל הדתות והתרבויות, תוך שמירה על הייחוד התרבותי של כל אחת מקבוצות האוכלוסייה.
מתוך מודעות לצרכי האוכלוסייה דוברת הערבית, צמח הרעיון להקים בצמוד לכישורית וכחלק בלתי נפרד ממנה, בית לחיים המיועד לבוגרים בעלי צרכים מיוחדים מהאוכלוסייה הערבית – אל-פנארה.
אל-פנארה מתוכנן להיבנות בהתאם למודל ולתפיסה הטיפולית-שיקומית של כישורית ולהיות חלק בלתי נפרד ממנה. הקהילות יקיימו בניהן שיתוף פעולה בתחומי החיים השונים, כולל בתחומי התעסוקה, תוך שמירה על צביון תרבותי ייחודי של כל קהילה.
תוכנית המתאר של אל-פנארה אושרה, והתשתיות הבסיסיות (מערכת כבישים, תשתיות חשמל וביוב) קיימות כבר בשטח. היא מיועדת לאכלס כ 140 חברים דוברי ערבית, אשר יחיו על פי עקרונות דומים לאלו המנחים את החיים בכישורית: שוויון ערך האדם והכרה בזכותו של כל אדם למקסימום חופש אישי. השפה (הן של החברים והן של הצוות), האווירה ומנהגי החיים, יעוצבו באל-פנארה ע"י חברים וצוות שיהיו כולם ערבים. כך תווצר מסגרת תרבותית ומסורתית המתאימה לרקע, לתרבות ולמנהגים הדתיים של החברה הערבית.