התפיסה הטיפולית
עקרון הנורמליזציה
עקרון הנורמליזציה מכיר בזכותו הבסיסית של כל אדם, כולל אנשים עם צרכים מיוחדים, לחיות חיים מלאים בקהילה ולקחת החלטות על כל אספקט בחייו. הוא מהווה את הגישה הדומיננטית והמעוגנת בחוק בכל הנוגע לאורחות החיים של אנשים עם צרכים מיוחדים, ואין עוררין על נחיצותו והצדקתו.
רעיון הנורמליזציה, מוביל בעשורים האחרונים לתהליך "שילוב" שמעודד אנשים עם צרכים מיוחדים להתגורר ולפעול בתוך רוב של אנשים "רגילים". לעיתים מזומנות, תהליך זה מבוצע בניגוד לרצונה של האוכלוסייה ה"רגילה" או ללא עניין שלה בתחום, ומוביל לתחושת בדידות ודחייה בקרב רבים מאלו שיש להם צרכים מיוחדים.
משילוב אוטומטי לשילוב מבחירה- זרמים חדשים בנורמליזציה:
בכישור-כישורית מתקיים תהליך של שילוב מבחירה. אנשים עם צרכים מיוחדים הם הרוב, וכתוצאה- הם מהווים חלק מהנורמה ולא בודדים יוצאי דופן. אצלנו, אנשים "רגילים" ובעלי צרכים מיוחדים בוחרים לחיות בקשר משמעותי ורציף זה עם זה, במסגרת ישוב שהוא קהילה אמיתית. חברי כישורית הם שותפים שווים ורצויים בקהילה בה הם חיים, קהילה הכוללת אנשים עם מגוון רחב של יכולות.
כישור-כישורית היא דוגמא הממחישה כבר יותר מעשרים וחמש שנים את הפוטנציאל העצום הטמון בגישה של שילוב מבחירה, כאפשרות לגיטימית, משמעותית, ובעלת חשיבות, עבור אנשים עם צרכים מיוחדים.
רצף שירותי שיקום
רבות מהמסגרות המיועדות לאנשים בוגרים עם צרכים מיוחדים, מתמקדות בתפיסה השיקומית. הן עובדות על פיתוח יכולות מסוימות בקרב אוכלוסיה זו, יכולות שהוגדרו על ידי רשויות הרווחה והבריאות, ונחשבות לאינדיקציה של כישורי חיים ואיכות חיים.
בכישורית אנחנו רואים דברים טיפה אחרת. אנחנו מאמינים שאיכות חייו של אדם אינה נמדדת רק על פי קריטריונים קבועים שמוכתבים מלמעלה, אלא גם, ובעיקר, על ידי תהליך של הגדרה אישית חוזרת ונשנית של רצונות, צרכים, מטרות, ושאיפות. אנחנו מאמינים שאת בחירת המטרות צריך להוביל רצונו של החבר עצמו, ולא רצונם של גורמים אחרים, כמו רצון ההורים או צוות הכפר. התהליך הוא של בנייה ואפשור חופש אישי רב ככל הניתן. להבנתנו, זאת היא המשמעות של עיקרון "שוויון ערך האדם" שוויון בעיקר בזכות לבחור, כבסיס לחופש, אוטונומיה, ועצמאות. אנחנו מתמקדים בעצמאות לאו דווקא במובן הטכני של היכולת לשרת את עצמך, אלא במובן העמוק יותר של עצמאות בבחירה, לקיחת החלטת משמעותיות בחייך כאדם בוגר, מה חשוב לך, מה אתה רוצה.
אנחנו רואים את תפקיד הצוות בכישורית כמי שעוזרים לחברים להגדיר ולחדד לעצמם את שאיפותיהם, רצונותיהם, צרכיהם וחלומותיהם – ומסייעים להם להניע פעולות מותאמות, הנעשות בליווי ובתמיכה של הקהילה והצוות, לצורך השגת יעדים אישיים אלו. המטרות הללו- שונות אצל כל אדם ואדם, על פי אופיו, עולם הערכים שלו, יכולותיו, ונטייתו האישית.
בכישורית אין "תוכנית שיקום" כללית, התקפה למערכת ככלל ולכל החברים בה. במקום זאת, ישנן תוכניות שיקום אישיות ודינאמית, שמעוצבות ומעודכנות באופן שותף, ומבוססות על שיח הנוצר בין החבר לחברים אחרים בקהילה ומחוצה לה, עם בני משפחה, ועם הצוות.
תוכנית השיקום האישית מתבססת על רצף שירותים בתחומי החיים השונים: תעסוקה, פנאי, מגורים, צרכים חברתיים, פיזיים ובריאותיים. אנחנו רואים קשר הדוק בין תחומים אלו ומאמינים שהם מושפעים ומעורבים זה בזה. בהתאם; אנחנו פועלים לבניית רצף שרותי שיקום אישי המתייחס לאופיים ההוליסטי של המרכיבים השונים הללו בחייו של כל חברה וחבר בכפר.
כאשר אדם מצטרף לכפר, אין אנו מציבים מראש גבולות לאפשרויות התקדמותו. מבחינתנו השמיים הם הגבול. רצף שירותי השיקום המוצע לכל חבר בכישורית הוא מגוון ודינאמי. עיקר עבודתנו היא מציאה והתאמה של מענים שיקומיים אישיים- על פי הצרכים והשאיפות האינדיבידואליות.
כאמור, הבחירה האישית והעצמאות הן ערכי היסוד שלנו. ובמקביל, החיים בקהילה קרובה ותומכת, מונעים ומווסתים את הנטייה לבדידות ופסיביות שבאות לעיתים מזומנות כ"עסקת חבילה" עם עצמאות.
מרפאה ורפואה
בכישורית ישנם שירותי רפואה זמינים עבור החברים 24 שעות ביממה. אחים ואחיות נמצאים במקום או בכוננות בכל עת, ורופא משפחה, פסיכיאטר ורופא שיניים, מגיעים באופן תדיר וקבוע לתת מענה לצורכי הבריאות של החברים. חברים הנוטלים תרופות באופן קבוע עושים זאת עם ליווי צמוד של צוות המרפאה.
נסיעת חברים לבדיקות וטיפולים במתקני רפואה חיצוניים ורופאים מומחים, מתבצעת תמיד בליווי איש צוות או מתנדב.
תפיסת הבריאות בכישורית הינה הוליסטית, ורואה באדם אחדות של גוף ונפש. על פי תפיסה זו, החלקים השונים בחייו של אדם קשורים זה בזה ומשפיעים כמכלול על רווחתו ובריאותו של האדם. הסביבה, היחסים הבינ-אישיים, הרגלי החיים והמצב הרגשי ארוגים זה בזה. על כן, השיטה הטיפולית בכישורית משלבת טיפול רפואי ושימוש בתרופות במקרה הצורך, עם תזונה נכונה, פעילות גופנית ואיזון המצב הרגשי. חברים שסובלים מעודף משקל נעזרים בייעוץ דיאטטי, והצוות המקצועי והרפואי מעודד פעילויות ספורטיבית אישית או קבוצתית להטמעת אורח חיים בריא ולסיוע בירידה במשקל.
הצוות הרפואי מעדכן באופן סדיר את הצוות המקצועי ואת בני המשפחה לגבי נושאי טיפול חיוניים.
בית בריאות ("בית שקמה")
כישורית הינה בית לכל החיים לחבריה, ועל כן הוקם במקום גם בית בריאות שנועד לתת פתרון לחברים חולים ולחברים בעת זקנתם, במסגרת הקהילתית.
בית הבריאות נותן מענה לשלוש קבוצות של חברים:
חברי קהילה המוגדרים לעת זקנתם כתשושים – בקרב אנשים עם צרכים מיוחדים מתקיים תהליך הזדקנות מואץ בשל ליקויים אורגניים ושימוש ממושך בתרופות. שלב זה מחייב רמת פיקוח הדוקה בשל אובדן הקשר עם הזמן והמקום.
חברים הנזקקים לחלופת אשפוז פסיכיאטרי – חלק מהחברים לוקים לעיתים בהתפרצויות פסיכוטיות המלוות בהתנהגויות שהצוות והקהילה אינם יכולים להכיל, ונזקקים לאשפוז שנעשה בדרך כלל בבית חולים פסיכיאטרי. האשפוז החיצוני גובה מחיר רגשי כבד, גורם לקטיעת רצף החיים, ולנסיגה בתהליך השיקומי. אשפוז בבית הבריאות בכישורית, בו נמצא צוות המיומן בטיפול במצבי משבר וליווי צמוד, מאפשר ניתוק מינימאלי מהסביבה התומכת של החבר, מונע נסיגה מנטאלית המחייבת תקופת הסתגלות מחודשת, ומקטינה את השפעת ההתפרצות הפסיכוטית על התהליך השיקומי.
השגחה על חברים במהלך מחלה – כאשר חבר לוקה במחלה כרונית הדורשת טיפול מיוחד הוא יוכל לקבל בבית הבריאות את ההשגחה והסיוע הייחודיים הנדרשים בשל מצבו. גם חברים הלוקים במחלה קלה כמו שפעת או וירוס יוכלו להיות בסביבה מטפלת ולא להישאר לבד בדירתם. המגורים הפרטיים מכבדים את המרחב האישי של כל חבר ובה בעת מאפשרים מפגש חברתי חופשי שלא במסגרת המועדון או הפעילויות המאורגנות.